Московската патриаршия признава Македонската православна църква (МПЦ) за автокефална. Това решение взе

...
Московската патриаршия признава Македонската православна църква (МПЦ) за автокефална. Това решение взе
Коментари Харесай

Руската православна църква призна независимостта на Македонската

Московската патриаршия признава Македонската православна черква (МПЦ) за автокефална. Това решение взе на съвещание в четвъртък Синодът на Руската православна черква, заяви " Интерфакс ".

" Да се ​​признае Македонската православна черква - Охридска архиепископия за автокефална сестринска черква и да се впише името на нейния предстоятел Негово Блаженство Охридски и Македонски архиепископ Стефан в свещените диптихи ", се споделя в дневниците на Синода.

Синодът изразява вяра, че най-младата в фамилията на автокефалните православни църкви " твърдо ще запази светата православна религия в непорочност и непоквареност и ще бъде вярна на православното канонично поверие ".

Припомняме, че Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква " на 9 май 2022 година

През 2018 година имаше съгласие на Светия синод на Българската православна черква да отговори позитивно на желанието на Македонската православна черква да бъде приета за посестрима на българската. По този метод тя може да придобие автокефалност, съобщи българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 година

Преди това сръбското духовенство недоволстваше против поддръжката на БПЦ за признание автокефалията на македонската православна черква. 

Православната черква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше предпочитание да разгласи Българската православна църква за църква-майка, в случай че Светият синод признае македонската църковна автономия. По този метод щеше да се признае историческата истина, че тяхната черква е правоприемник на БПЦ, чийто център по време на турското иго е бил в Охрид.

През май, Сръбската черква приобщи македонската към състава си.

Руската православна черква тогава приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна черква (СПЦ) да върне църквата в Северна Македония в своята конструкция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР